O nama

Nađa Higl (Pančevo, 2. Januar 1987) je plivačica koja je predstavljala Srbiju u disciplinama na 100 i 200 metara prsnim stilom.

Članica je Plivačkog kluba „Tamiš“ iz Pančeva, trener joj je bio njen brat Sebastijan Higl. Na Svetskom prvenstvu u Rimu 31. Jula 2009. godine osvojila je zlatnu medalju u disciplini 200 metara prsno i svojim rezultatom 2:21,62 postavila novi evropski rekord. Ovim uspehom Nađa je ušla u istoriju srpskog sporta kao prva žena koja je postala svetska prvakinja u plivanju. Iste godine dobila je “Zlatnu značku sporta”, nagradu za najboljeg sportistu Srbije, Olimpijski komitet Srbije proglašava je za sportistkinju godine, a od Sportskog saveza Srbije primila je “Majsku nagradu”. Dobitnica je i nagrade “Vihor” za najbolju sportistkinju Vojvodine.

Učestvovala je na:

Letnjoj Univerzijadi 2007. godine u Bangkoku, Svetskom prvenstvu  u malim bazenima u Mančesteru 2008. godine, Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, Evropskom prvenstvu u malim bazenima 2008. godine u Rijeci, Mediteranskim igrama 2009. godine u Peskari, Letnjoj Univerzijadi 2009. godine u Beogradu na kojoj osvaja dve srebrne medalje na 100 i 200 metara prsnim stilom i rezultatom otplivanim u kvalifikacijama obara rekord univerzitetskih igara.

Drži nacionalne rekorde na 100 metara prsno (1:07,80) i 200 metara prsno (2:21,62).

Rezultati:

Najznačajniji i ujedno istorijski rezultat je svetsko zlato u Rimu 2009. godine. Ovim rezultatom Nađa je oborila evropski rekord. Iste godine osvaja zlatna odličja na svetskim kupovima u Durbanu i Stokholmu. Tim rezultatima Nađa je postigla najviši domen u srpskom plivanju, budući da je prva plivačica kojoj je to pošlo za rukom. Iste godine, na mitingu u Sankt Petersburgu, Nađa osvaja zlatnu medalju i obara nacionalni rekord u malim bazenima na 200 metara prsno. Na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 2009. godine osvaja srebrnu medalju i postaje vicešampionka Evrope u malim bazenima. 2010. godine na Evropskom prvenstvu u Budimpešti Nađa, iako povređena, ulazi u finale na 200 metara prsno i zauzima osmo mesto. Svetsko prvenstvo u Šangaju 2011. godine za Nađu predstavlja prekretnicu  u njenoj plivačkoj karijeri, jer nakon povrede uspeva da se vrati u sam vrh svetskog plivanja ušavši u finale na 200 metara prsno, zauzevši šestu poziciju. Rezultatom otplivanim u finalnoj trci obezbedila je učešće na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Lični život:

Nađa je Diplomirani Menadžer u sportu, Master politikolog za diplomatiju i bezbednost i licencirani trener plivanja. 2013. godine udaje se za Milana Boharevića i majka je dva dečaka.